VOLEYBOLDA JISMONIY TAYYORGARLIK VA JISMONIY SIFATLARNI RIVOJLANTIRISH (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ushbu maqolada voleybol sport turida jismoniy tayyorgarlik va asosiy jismoniy sifatlarni rivojlantirishning nazariy-metodik asoslari, samarali vositalar va usullar tahlil qilinadi. Tadqiqotda umumiy va maxsus jismoniy tayyorgarlikning sport mahoratini shakllantirishdagi o‘rni, kuch, tezlik, sakrovchanlik, chaqqonlik, chidamlilik va egiluvchanlik kabi sifatlarni rivojlantirishga qaratilgan zamonaviy mashg‘ulot yondashuvlari (plyometrik mashqlar, elastik lentalar bilan ishlash, turli sirtlarda mashg‘ulot o‘tkazish) batafsil yoritiladi. Maqolada yosh va individual xususiyatlarni hisobga olish, differensial yondashuv va mashg‘ulot yuklamalarini to‘g‘ri dozalash masalalari alohida tahlil qilinadi.
Keywords: voleybol, jismoniy tayyorgarlik, umumiy va maxsus jismoniy tayyorgarlik, jismoniy sifatlar, tezkor-kuch tayyorgarligi, sakrovchanlik, plyometrik mashqlar, elastik lentalar mashg‘ulotlari, harakatli o‘yinlar.