ZAMONAVIY SPORT FARMAKOLOGIYASIDA OʻSIMLIK ASOSIDAGI VOSITALARNI FOYDALANISH ISTIQBOLLARI (Symposium on Natural and Applied Sciences, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy sport farmakologiyasida fitopreparatlar va oʻsimlik ekstraktlarini qoʻllashning ilmiy asoslari, ularning ta’sir mexanizmlari hamda rivojlanish istiqbollari tahlil qilinadi. Tadqiqotda adaptogenlar, fitoekdisteroidlar va antioksidantlarning sportchilar organizmiga ta’siri, molekulyar darajadagi ta’sir yoʻllari, shuningdek, Oʻrta Osiyo florasiga xos boʻlgan dorivor oʻsimliklarning ahamiyati keng yoritilgan. Bundan tashqari, Butunjahon antioping agentligining (WADA) talablari va innovatsion ekstraksiya texnologiyalarining oʻrni koʻrib chiqiladi.
Keywords: sport farmakologiyasi, adaptogenlar, fitoekdisteroidlar, antioksidantlar, WADA, innovatsion ekstraksiya texnologiyalari.