MARKAZIY OSIYO MINTAQASIDAGI NARKOVAZIYAT VA UNING MAMLAKATIMIZGA KOʻRSATAYOTGAN TAʼSIRI (International Conference on Education, Psychology and Humanities, 2026)
Ushbu tezis Markaziy Osiyo mintaqasidagi narkovaziyatning hozirgi holati, uning shakllanish omillari hamda Afgʻonistonda giyohvandlik vositalari ishlab chiqarish dinamikasining mintaqa xavfsizligiga taʼsiri tahlil qilingan. Shuningdek, narkotik moddalar tranzitining asosiy yoʻnalishlaridan biri hisoblangan “Shimoliy marshrut” orqali narkotrafikning kengayishi va bu jarayonning Oʻzbekistonga koʻrsatayotgan salbiy taʼsiri koʻrib chiqilgan. Shuningdek, mintaqadagi narkovaziyatni barqarorlashtirish, transmilliy narkotrafikka qarshi kurash samaradorligini oshirish hamda xalqaro hamkorlikni kuchaytirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: narkovaziyat, giyohvandlik vositalari, psixotrop moddalar, prekursorlar, “Shimoliy marshrut”, sintetik giyohvandlik vositalari, narkolaboratoriyalar, narkojinoyatchilik, transmilliy jinoyatchilik, Markaziy Osiyo mintaqaviy axborot muvofiqlashtirish markazi, BMTning Narkotiklar va jinoyatchilik boʻyicha boshqarmasi, xavfsizlik, xalqaro hamkorlik.