VAKOLATLI IQTISODIY OPERATOR TIZIMI ASOSIDA GLOBAL TA'MINOT ZANJIRINI BOSHQARISH VA SAVDO XAVFSIZLIGIDA BOJXONA ORGANLARINING ROLINI TADQIQ ETISH MASALALARI (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Vakolatli iqtisodiy operator (VIO) tizimining asosiy maqsadi xalqaro miqyosda tan olingan korporativ identifikatsiya tizimini yaratish hamda tashqi iqtisodiy faoliyat (TIF) ishtirokchilarini global ta'minot zanjirida yuqori darajadagi xavfsizlik va ishonchlilikni ta'minlashga rag'batlantirishdan iborat. Ushbu maqolada VIO tizimi kontekstida bojxona ma'murchiligining zamonaviy konsepsiyalari chuqur tahlil qilinadi hamda mazkur tizimni O‘zbekiston Respublikasi bojxona xizmati amaliyotiga xalqaro standartlar va majburiyatlar asosida integratsiya qilish masalalari tadqiq etiladi. Davlat bojxona organlari va tadbirkorlik subyektlari o’rtasida VIO sertifikatini joriy etish, tizimli muammolarni bartaraf etish hamda qonuniy va barqaror savdo yo'laklari uchun bojxona rasmiylashtiruvini soddalashtirish bo'yicha strategik hamkorlik mexanizmlari o’rganilgan.
Keywords: savdoni soddalashtirish, savdo xavfsizligi, Vakolatli iqtisodiy operator, bojxona-biznes hamkorligi, bojxona auditi, xavflarni boshqarish.