BOJXONA TO‘LOVLARINI UNDIRISH JARAYONLARINI INNOVATSION RAQAMLASHTIRISH ISTIQBOLLARI (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ушбу маыолада божхона тщловларини тщ-ри ва аниы ундирилиши борасида TIF TN kodlarini klassifikatsiyasi jarayonlarini avtomatlashtirishda Jahon Bojxona Tashkilotining BACUDA loyihasi, sun’iy intellekt (AI), tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) va mashinali o‘rganish usullaridan foydalanish imkoniyatlari орқали inson omilini kamaytirish zaruriyati ёритилган. Shuningdek, hujjatlarni sifatsiz rasm formatidan (JPG/PDF) raqamli-strukturalashgan formatga (XML/JSON) o‘tkazish hamda blokcheyn texnologiyasini joriy etish orqali xalqaro savdo xavfsizligini ta’minlash va rasmiylashtirish vaqtini qisqartirish bo‘yicha ilmiy-amaliy takliflar ilgari surilgan.
Keywords: Bojxona to‘lovlari, TIF TN klassifikatsiyasi, sun’iy intellekt (AI), mashinali o‘rganish (ML), BACUDA loyihasi, tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), “Smart Data”, strukturalashgan ma’lumotlar, blokcheyn, “Bojxona ma’lumotlar ombori”, iqtisodiy xavfsizlik, raqamli transformatsiya.