(untitled) (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ushbu maqolada voleybol sport turini rivojlantirish jarayonida murabbiyning pedagogik, metodik, psixologik, tashkiliy va ijtimoiy roli ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Voleybol zamonaviy sport tizimida faqat musobaqaviy natija beruvchi jamoaviy o‘yin emas, balki yoshlarning jismoniy tayyorgarligi, koordinatsion qobiliyati, tezkor fikrlashi, intizomi, muloqot madaniyati va jamoaviy mas’uliyatini shakllantiruvchi muhim tarbiya vositasi sifatida qaraladi. Mazkur sport turining barqaror rivojlanishi murabbiyning kasbiy kompetensiyasi, mashg‘ulot jarayonini ilmiy asosda rejalashtirishi, sportchilarning yosh, jins, jismoniy va psixologik xususiyatlarini hisobga olishi, texnik-taktik tayyorgarlikni bosqichma-bosqich tashkil etishi hamda jamoa ichki muhitini boshqara olishi bilan bevosita bog‘liq. Maqolada murabbiy shaxsining voleybolchi tayyorlash tizimidagi o‘rni, mashg‘ulot yuklamalarini me’yorlash, texnik elementlarni o‘rgatish, o‘yin tafakkurini shakllantirish, motivatsiya yaratish, sog‘lom raqobat va jamoaviy birdamlikni rivojlantirishdagi vazifalari yoritiladi. Tadqiqotda tahliliy-sintez, qiyosiy-pedagogik tahlil, kontent-tahlil va metodik umumlashtirish usullaridan foydalanildi. Xulosa sifatida voleybolni rivojlantirishda murabbiy faqat mashq ko‘rsatuvchi instruktor emas, balki sportchi shaxsini har tomonlama shakllantiruvchi pedagog, strateg, psixolog, tashkilotchi va ijtimoiy yetakchi ekani asoslab beriladi.