OʻZBEK TILSHUNOSLIGIDA UNLI FONEMALAR TASNIFI (Global Conference on Multidisciplinary Research and Innovation, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek tilshunosligida unli va undosh fonemalar tasnifi, ularning hosil bo‘lish xususiyatlari hamda fonologik jihatlari tahlil qilingan. Unlilar tizimi bo‘yicha ilmiy qarashlar, ularning tasnifi, shuningdek, undosh fonemalarning hosil bo‘lish o‘rni, usuli va ovoz hamda shovqin ishtirokiga ko‘ra turlari yoritilgan. Maqola o‘zbek tilining fonetik tizimini o‘rganishda muhim ilmiy manba sifatida xizmat qiladi.
Keywords: unli fonema, undosh tovush, vokalizm, konsonantizm, fonetika, tasnif.